Szkoła Podstawowa GES
obrazek

Tydzień meksykański

1-6 grudnia 2014r.

W dniach 1 - 6 grudnia 2014r. odbył się w szkolnej stołówce, ale nie tylko tam, tydzień meksykański. Celem „Tygodnia smaków” jest wprowadzenie do naszego jadłospisu nowych, wartościowych dań.

Pierwsza kulinarna podróż zawiodła nas do Meksyku, a jesienna pora zapraszała na stoły dania z fasoli i mięsa - rozgrzewające i sycące, dostarczające mnóstwa potrzebnych składników odżywczych.

Szkolna szefowa królestwa smaku – pani Jola, konsultując swoje pomysły z kucharzem Rodrigo, przygotowała jadłospis tak, żeby każdego dnia znalazło się w nim danie zainspirowane pikantną, gorącą kuchnią Meksyku - jadłospis dostosowany do potrzeb i wieku konsumentów, także najmłodszych.

Na śniadanie pojawiły się pasty do chleba: twarogowa z avocado i z pieczonej papryki z czerwoną cebulą i kukurydzą oraz chorizo meksykańskie.

Niecierpliwie oczekiwaliśmy obiadów - jedliśmy zupy z Meksyku: jarzynową z kurczakiem i tortillą i zupę z czerwoną i czarną fasolą oraz, wyczekiwane z zainteresowaniem, drugie dania - przede wszystkim chili con carne z tortillą oraz fajitas z kurczakiem i warzywami, makaron kukurydziany, ryż meksykański, surówka z kapusty pekińskiej z fasolą i kukurydzą, placki ziemniaczane z cukinią posypane trzcinowym pudrem, meksykańska salsa pico de gallo z ananasem, do ryby sos guacamola.

Na deser raczyliśmy się chlebkiem kukurydzianym, a najstarsi uczniowie mogli spróbować mleka czekoladowego z chili, co bardzo przybliżyło oryginalny smak meksykańskiej czekolady.

Zaproszeniem do smakowania była przygotowana przez Szkołę książka, opisująca potrawy i produkty, z których je sporządzono. Skorzystaliśmy z fachowej wiedzy naszej mistrzyni kulinarnego kunsztu, pani Joli, przeprowadziliśmy rozmowy z nauczycielką języka hiszpańskiego, panią Justyną, która spędziła w Meksyku cały rok i opowiedziała nam mnóstwo ciekawostek, skorzystaliśmy wreszcie z Internetu, uzupełniając wiadomości.

Egzemplarze książki wręczyli uczniom każdej klasy Bardzo Meksykańscy Goście, zachęcając do lektury i otwartego, pełnego ciekawości nastawienia do kulinarnych propozycji. Książka kończy się legendą, dotyczącą przysmaku znanego i popularnego na całym świecie do dzisiaj, a nazwa której stanowiła zagadkę.

Już pierwszego dnia bywalcy szkolnej stołówki zasiedli do obiadu z arkuszami ankiet, na których zapisywali co jedli, określali kolor i smak potrawy, odkrywali jej pochodzenie i atrakcyjność. Znakomite recenzje zebrało chili con carne z tortillą, smakowały nam placki z cukinią i fajitas. Dobre recenzje zebrały zupy, ryż meksykański i sos guacamole, choć tu zdania były podzielone. Co ciekawe, wielu uczniów pochwaliło lekko ostry smak potraw.

Kolorytu dodawały też „imprezy towarzyszące” - nasi nieocenieni plastycy przygotowali wystrój korytarza, gdzie królowały tradycyjne meksykańskie wzory i malowidła, meksykańskimi motywami zakwitła też stołówka: krajobrazem bezkresnych rudoczerwonych przestrzeni, uzupełnionych zielonymi przecinkami potężnych kaktusów, nie zabrakło oczywiście kapeluszy – sombrera w rozmiarze koła do wozu zawisły pod sufitem. Nastrój dopełniała meksykańska muzyka, której można było posłuchać w czasie posiłków.

I tak oto, w atmosferze zabawy, zaprawionej świadomością, że od nas zależy szkolne menu, poznaliśmy ciekawe smaki i przezwyciężyliśmy lęk przed tym, co nowe. Po tym niezwykle intensywnym, udanym, ale i smakowitym tygodniu udało nam się wyłonić potrawy, które dzięki głosom uczniów Gaudium et Studium na stałe zagoszczą w szkolnym jadłospisie:

  1. chili con carne z tortillą
  2. fajitas z kurczakiem i warzywami
  3. zupa z czerwona z czarną fasolą
  4. placki ziemniaczane z cukinią posypane trzcinowym pudrem
  5. meksykańska salsa pico de gallo z ananasem
  6. chleb kukurydziany

Gratulujemy wszystkim uczniom doskonałego wyboru i zapowiadamy kolejne tygodnie kulinarne, które pojawią się wkrótce.

Relacja fotograficzna


EKO Gaudium

8 grudnia 2014r.

8 grudnia 2014 roku nasza Szkoła rozpoczęła kolejne przedsięwzięcie (wpisując się w ideę projektu rocznego) - definicję zdrowia poszerzyliśmy o aspekt środowiskowy.

Z przyjemnością informujemy, że na stałe w salach i na korytarzach zagościły pojemniki do segregacji odpadów (w klasach 1-3 na papier i odpady ogólne oraz plastik na korytarzach przy dystrybutorach, w klasach 4-3G na papier, plastik i odpady ogólne w salach oraz kosze na zewnątrz budynku).

Akcja „EKO-Gaudium”, która odbyła się w poniedziałek w naszej szkole ma na celu przybliżenie całej społeczności Gaudium tematyki segregacji i jej znaczenia dla naszego zdrowia i kondycji środowiska przyrodniczego. Uczniowie wzięli udział w specjalnie przygotowanych warsztatach w czasie których nasi Przyrodnicy przedstawili podstawowe zasady segregacji odpadów oraz możliwości jakie daje ich recykling. Jesteśmy przekonani, że wspólnym wysiłkiem we właściwy sposób zatroszczymy się o najbliższe otoczenie, a w konsekwencji o zdrowie każdego z nas. Dzień ten to dopiero początek budowania pozytywnego nawyku selektywnej zbiórki odpadów – przed nami egzamin z umiejętności wdrażania poznanych zasad każdego dnia.

Relacja fotograficzna

 
Poprawny CSS! Valid XHTML 1.1